Kako možete sami ubrzati web stranicu bez muke?

ubrzati web stranicu

Mislite li da brzina učitavanja vaše web stranice nije važna?
U ovom članku iznijet ćemo neke argumente zašto je brzina važna, ali i dati savjete kako sami možete ubrzati web stranicu.

Kašnjenje od jedne sekunde pri učitavanju stranice rezultira sa:
• 11% manje pregleda stranice
• 16% smanjenog zadovoljstva kupaca
• 7% gubitka u konverzijama

Web stranica kojoj treba nekoliko dodatnih sekundi za učitavanje može se negativno odraziti na posjećenost, a time i profit vaše tvrtke.

To znači da je bitno imati brzu stranicu – ne samo za dobro rangiranje na Googleu, već i za postizanje više konverzija.

Kako optimizacija brzine web stranice utječe na konverzije?

Spore web stranice uništavaju konverzije. Zapravo, 47% korisnika očekuje da će se stranice učitati u dvije sekunde ili manje. 40% korisnika će napustiti stranicu kojoj treba tri ili više sekundi da se učita.

To znači da ako za učitavanje vaše stranice treba više od tri sekunde, izgubit ćete više od polovine potencijalnih klijenata prije nego što uopće dođu na vašu stranicu.
Da, dobro ste pročitali. Zato je važno razmišljati o tome kako ubrzati web stranicu.

A korisnike koji se odluče zadržati, sporost učitavanja može odvratiti od ponovnog povratka u budućnosti. U jednom istraživanju 79% kupaca izjavilo je da se neće vratiti na stranicu s lošim performansama.

U istoj je anketi 52% kupaca izjavilo da je brzina učitavanja stranice važna za lojalnost i razvijanje dugoročnih odnosa, a 44% da prijateljima govore o lošim iskustvima koja su imali na webu.

Ovo istraživanje također je otkrilo da kašnjenje od jedne sekunde može smanjiti zadovoljstvo kupaca za oko 16%.

Jasno je da bi ulaganje napora u povećanje brzine učitavanja stranice , čak i za jednu sekundu, moglo imati velik utjecaj na konverzije.

Kako brzina vaše web stranice utječe na vidljivost?

Budući da Google uzima u obzir brzinu učitavanja prilikom rangiranja web stranica, ona izravno utječe i na to koliko vas korisnici lako mogu pronaći.

Od prosinca 2017. Google je u rangiranje uključio i rezultate pretraživanja na temelju mobilnih verzija stranica.

Mobilna pretraživanja premašila su broj pretraživanja na stolnim računalima prvi put 2015. godine, a njihov udio u ukupnom pretraživanju i dalje raste.

To znači da je Googleu u interesu da svoje rezultate pretraživanja prilagodi korisnicima mobilnih uređaja. Oni ne žele usmjeravati svoje korisnike na web stranice koje se ne učitavaju ili ne prikazuju ispravno na mobilnim uređajima.

Kao rezultat toga, korisničko iskustvo na mobilnim uređajima sada igra glavnu ulogu u rangiranju. To je upravo suprotno od toga kako je algoritam nekada radio.

Dakle, ako želite popraviti rangiranje i vidljivost vaše web stranice, bitno je znati kako ubrzati web stranicu i smanjiti vrijeme učitavanja. Morate imati takvu stranicu koja pruža što bolje korisničko iskustvo na bilo kojoj veličini zaslona.

Zašto je moja web stranica spora?

Proveli ste test brzine web stranice i utvrdili da je vrijeme učitavanja prilično loše. (Ako ne znate kako napraviti test brzine web stranice, objasnit ću kasnije u ovom postu).

Postoji nekoliko razloga zašto je to tako, od brzine poslužitelja, veličine i broja fotografija pa do broja HTTP zahtjeva koje imate na web stranici.

To znači da postoji čitav niz koraka koje treba poduzeti i na taj način ubrzati web stranicu. Ovdje ćemo razmotriti 15 načina da sami to napravite bez puno tehničkog znanja i bez velikog ulaganja.

Ali prije nego što započnete s rješavanjem problema radi poboljšanja izvedbe web stranice, morate imati nešto na što ciljate. Dakle, trebate znati što se smatra idealnim vremenom učitavanja kako biste mogli ubrzati web stranicu.

Koje je idealno vrijeme učitavanja stranice?

Prema Googleu, idealna brzina je do tri sekunde. Nažalost, većina web stranica nije ni blizu toga.

Analizom 900.000 odredišnih stranica za mobilne oglase u 126 zemalja, Google je otkrio da je 70% analiziranih stranica trebalo gotovo sedam sekundi da se prikaže vizualni sadržaj iznad prijeloma.

Od svih djelatnosti koje su bile uključene, niti jedna nije imala prosjek ni približno preporučenoj brzini od tri sekunde.

Prosječno vrijeme potrebno za potpuno učitavanje mobilne odredišne stranice je 22 sekunde, a stopa napuštanja je 53% čim mobilnoj stranici treba duže od 3 sekunde.

To znači da vlasnici web stranica moraju popraviti puno toga kako bi njihove stranice imale prednost u Googleovim očima. Ali s druge strane, to također znači da ako se potrudite postići da brzina vaše stranice dosegne prihvatljivu razinu, bit ćete daleko ispred konkurencije u pogledu korisničkog iskustva.

Ako pratite Googleove preporuke i mjerila možete postaviti svoje ciljeve i izmjeriti izvedbu vaše web stranice. Ovo je alat kojim jednostavno možete provjeriti brzinu učitavanja vaše web stranice: GTmetrix
Unesite url vaše web stranice i pritisnite gumb Test your site.

Kako možete ubrzati web stranicu?

Iako vam savjeti koji slijede mogu pomoći ubrzati web stranicu, ne morate ih sve poduzeti odmah. Zapravo, ako ste u prošlosti radili na optimizaciji stranice, možda ste već nešto od ovoga i napravili.

1. Minimizirajte HTTP zahtjeve

80% vremena učitavanja stranice odlazi na preuzimanje raznih dijelova stranice, poput fotografija, stilova stranica i fontova.

Za svaki od ovih elemenata izrađuje se HTTP zahtjev, stoga što ima više komponenti na stranici, to je duže potrebno da se stranica učita.

Prvi korak prema minimiziranju vaših zahtjeva je utvrditi koliko ih vaša stranica trenutno stvara i koristiti kao mjerilo.

Pomoću alata za razvojne programere preglednika možete vidjeti koliko HTTP zahtjeva vaša stranica upućuje.

Desnom tipkom miša kliknite na stranicu koju želite analizirati, a zatim kliknite Inspect, a zatim Network. Stupac Name prikazuje sve datoteke na stranici, stupac Size prikazuje veličinu svake datoteke, a stupac Time prikazuje koliko je vremena potrebno za učitavanje svake datoteke.

U donjem lijevom kutu vidjet ćete i broj ukupnih zahtjeva koje web stranica upućuje.
Smanjivanje broja zahtjeva ubrzat će vašu stranicu. Možda nećete ništa primijetiti odmah, ali neki od njih vjerojatno su glavni kandidati za kombiniranje, do čega ćemo doći u sljedećim koracima.

2. Smanjite i kombinirajte datoteke

Sad kad znate koliko zahtjeva postavlja vaša stranica, možete se pozabaviti smanjenjem tog broja. Najbolje mjesto za početak je sa svojim HTML, CSS i JavaScript datotekama.

To su izuzetno važne datoteke jer određuju izgled vaše web stranice. One također utječu na broj zahtjeva koje vaša stranica upućuje svaki put kad je korisnik posjeti. Taj broj možete smanjiti minimizacijom i kombiniranjem datoteka. To smanjuje veličinu svake datoteke, kao i ukupan broj datoteka.

To je posebno važno ako koristite page buildere za web stranice. Oni olakšavaju izradu stranice, ali u pravilu stvaraju neuredan kôd koji može znatno usporiti stranicu.

Minimizacija datoteke uključuje uklanjanje nepotrebnog oblikovanja i razmaka u kodu.
Kombiniranje datoteka upravo je ono kako zvuči. Ako vaša stranica pokreće više CSS i JavaScript datoteka, možete ih kombinirati u jednu.

Postoji nekoliko načina za minimizaciju i kombiniranje datoteka, a ako vaša stranica radi na WordPressu, dodaci poput WP Rocket čine postupak prilično jednostavnim.

Ako imate ovaj dodatak instaliran, idite na karticu Static Files i označite datoteke koje želite minimizirati i kombinirati. To se odnosi na HTML, CSS i JavaScript datoteke, kao i Google fontove. Zatim pritisnite Save Changes kako biste dovršili postupak.

Možete ponovo učitati stranicu i ponovo pogledati Alate za programere da biste vidjeli rezultat promjena koje ste napravili.

Kada je riječ o vašoj web stranici, vrijedi pravilo – što manje to bolje. Što je manje elemenata na stranici, manje će HTTP zahtjeva biti potrebno pregledniku da bi se stranica prikazala – i ovo će ubrzati web stranicu.

3. Koristite asinkrono učitavanje za CSS i JavaScript datoteke

Nakon prvog koraka možete optimizirati način učitavanja na vašoj stranici. Skripte poput CSS-a i JavaScript-a mogu se učitati na dva različita načina: sinkrono ili asinkrono.

Ako se vaše skripte učitavaju sinkrono, učitavaju se jedna po jedna, redoslijedom kojim se pojavljuju na stranici. S druge strane, ako se vaše skripte učitavaju asinkrono, neke će se od njih učitati istovremeno.

Asinkrono učitavanje datoteka može ubrzati vaše stranice jer kada preglednik učita stranicu, pomiče se odozgo prema dolje.

Ako dođe do CSS ili JavaScript datoteke koja nije asinkrona, zaustavit će se učitavanje dok u potpunosti ne učita tu određenu datoteku. Ako je ta ista datoteka bila asinkrona, preglednik bi mogao istovremeno učitavati druge elemente na stranici.
Ovo također možete riješiti dodatkom WP Rocket.

4. Odgodite učitavanje JavaScripta

Odgoditi datoteku znači spriječiti je da se učita dok se drugi elementi ne učitaju. Ako odgodite veće datoteke, poput JavaScript-a, osiguravate da se ostatak vašeg sadržaja može učitati bez odgađanja.

Ako imate WordPress stranicu, uz gore spomenuti dodatak WP Rocket možete lako omogućiti odgođeno učitavanje JavaScript-a. Jednostavno potvrdite okvir pored Load JS files deferred i to je sve.

Ako imate HTML stranicu, trebali bi pozvati JavaScript datoteku neposredno prije zatvarajuće oznake </body>.

5. Smanjite vrijeme odgovora poslužitelja (TTFB)

Osim vremena potrebnog za potpuno učitavanje stranice, trebate pogledati i količinu vremena potrebnog za početak učitavanja.

Time to first byte (TTFB) je vrijednost u mikrosekundama izmjerena od trenutka slanja upita sve dok korisnik ne primi prvi bajt podataka koje šalje poslužitelj. Ovaj je parametar jedan od načina mjerenja brzine učitavanja stranice. Google preporučuje TTFB manji od 200 ms.

Za razliku od mnogih čimbenika performansi na koje se fokusira većina vlasnika web stranica, ovaj je na strani poslužitelja.
Kada korisnik posjeti vašu stranicu, njegov preglednik pošalje HTTP zahtjev poslužitelju. Tri su koraka koja se trebaju dogoditi između tog početnog zahtjeva i prvog bajta podataka:
1. DNS pretraživanje
2. Obrada poslužitelja
3. Odgovor

Možete vidjeti koliko traje ovaj postupak za vašu web stranicu koristeći Alat za razvojne programere. Važno je imati na umu da vaša internetska veza može utjecati na vrijeme odziva. Dakle, što je vaša veza sporija i odgovor vašeg poslužitelja bit će sporiji.

Možete koristiti bilo koji od brojnih besplatnih alata nezavisnih proizvođača, kao što je WebPageTest, kako biste testirali svoju stranicu. Ako vam je TTFB ispod 200 ms, u dobroj ste formi.

Većinu problema sa sporim TTFB-om uzrokuju mrežni problemi, dinamičko stvaranje sadržaja, konfiguracija web poslužitelja i promet.

Od ova 4 čimbenika imate kontrolu nad dva:

  • dinamičko stvaranje sadržaja i
  • konfiguracija poslužitelja.

Za razliku od statičkih stranica, poslužitelj mora izgraditi dinamičku datoteku prije nego što odgovori. Ako imate WordPress stranicu, vaše su stranice najvjerojatnije dinamičke.

6. Smanjite vrijeme odziva poslužitelja

Jedan od najvećih čimbenika brzine učitavanja stranice je vrijeme potrebno za pretraživanje DNS-a.

DNS ili sustav imena domena je poslužitelj s bazom podataka IP adresa i njihovih povezanih imena hostova. Kada korisnik upiše URL u svoj preglednik, DNS poslužitelj je taj koji prevodi taj URL u IP adresu koja označava njegovo mjesto na mreži.

DNS pretraživanje je postupak pronalaska određenog DNS zapisa. Možete to zamisliti kao program koji traži neki telefonski broj u imeniku.

Ovo omogućuje korisnicima da ne pamte duge nizove brojeva za mrežni pristup informacijama.

Vrijeme koje ovaj korak treba ovisi o brzini vašeg davatelja usluga DNS-a. Ako nije brz, možda je vrijeme da se prebacite na brži DNS poslužitelj.

7. Odaberite pravu opciju hostinga za svoje potrebe

Većina novih vlasnika web stranica bira najjeftiniju moguću opciju za hosting. Iako je to možda dovoljno na početku, vjerojatno ćete trebati nadogradnju kad posjećenost poraste i poveća se promet. Ne štedite na svom hostingu nego zakupite hosting kod renomiranih tvrtki kojima možete vjerovati. Jedan od najpopularnijih je Bluehost.

Kod hostinga postoje tri vrste:
• Dijeljeni hosting
• VPS hosting
• Dedicated server odnosno namjenski poslužitelj

Prva vrsta je dijeljeni hosting kao najjeftinija opcija. Na Bluehostu možete zakupiti odličan paket za nanje od 20 kn mjesečno. Ovo je najbolja opcija za web stranice s malim prometom. Ako imate tvrtku koja uglavnom posluje neovisno o internetu. Web stranica tada služi samo da posjetiteljima pokaže čime se bavite, kontakt podatke i upute da vas pronađu, onda je ova vrsta hostinga za vas. Ovim hostingom dijelite određene resurse poput CPU-a, prostora na disku i RAM-a s drugim stranicama udomaćenim na istom poslužitelju.

VPS hosting ili virtualni privatni server također je dijeljeni hosting, ali omogućuje veći protok podataka i ukupno više prostora uz još neke dodatne značajke. Ovo je srednja opcija i uglavnom je naručuju vlasnici portala ili blogova koji imaju veću posjećenost. Na Bluehostu cijena se kreće od 123 kn pa do 390 kn mjesečno.

Treća opcija je najskuplja i najbolja. Dedicated server znači da je čitav server namijenjen za vašu web stranicu. Ne dijelite resurse ni s kim drugim i odgovorni ste za održavanje.
S namjenskim poslužiteljem imate puno više prostora – ali imate i više posla s konfiguracijom i tehničkim postavkama. Na Bluehostu cijena se kreće od 520 kn do 780 kn mjesečno.

8. Analizirajte web stranicu i provjerite kompresiju

Kako bi se web stranica brže učitavala, iznimno je važno da svoje datoteke smanjite na najmanju moguću mjeru, bez žrtvovanja kvalitete. Što su datoteke manje, brže će se učitati. Stranice s puno fotografija i video sadržaja često mogu biti veće od 300 MB. Kao takve su glomazne i sporo se učitavaju.

Komprimiranje odnosno sažimanje datoteka jedan je od načina ubrzavanja vaše web stranice. Da biste saznali kako sažimanje može ubrzati vašu stranicu, možete upotrijebiti GiftOfSpeed za pokretanje provjere.

Samo unesite svoj URL i kliknite gumb Test Now. Dobit ćete podatke o nekomprimiranoj veličini vaše stranice koju kasnije možete koristiti kao mjerilo.
Ispod toga vidjet ćete analizu koliko biste potencijalno mogli smanjiti veličinu stranice koristeći format Gzip.

9. Omogućite predmemoriranje preglednika

Kada posjetite web stranicu, elementi na stranici koju posjetite pohranjuju se na tvrdi disk u predmemoriju ili privremenu pohranu.

To znači da sljedeći put kada posjetite stranicu, vaš preglednik može učitati stranicu bez potrebe za slanjem drugog HTTP zahtjeva poslužitelju.

40-60% dnevnih posjetitelja vaše web stranice dolazi s praznom predmemorijom, stoga je presudno da ubrzate stranicu za one koji prvi put posjećuju.

No omogućavanje predmemoriranja može ubrzat će prikazivanje web stranice posjetiteljima koji se vraćaju i tako im pružiti bolje korisničko iskustvo.

Način postavljanja predmemoriranja ovisi o tome kakva je vaša web stranica, odnosno koristite li CMS poput WordPressa ili statički HTML.

Ako imate WordPress stranicu, možete koristiti dodatak poput W3 Total Cache kako biste jednostavno omogućili predmemoriranje. Dodatak je besplatan, ali ima i Pro verziju koja se plaća.

Nakon što konfigurirate svoje postavke, trebali biste odmah vidjeti poboljšanja u vremenu učitavanja. W3 Total Cache tvrdi da njihovi korisnici imaju 10 puta bolje rezultate na testovima brzine.

10. Smanjite veličinu fotografija

Fotografije mogu igrati veliku ulogu u brzini vaše stranice. Danas, kad čak i mobiteli imaju kamere od po 64Mpx, proizvode se ogromne fotografije koje su zapravo vrlo velike datoteke koje usporavaju vrijeme učitavanja stranice.

Zasigurno njihovo potpuno uklanjanje nije opcija. Oni koji imaju internet trgovinu znaju da kupci žele vidjeti barem nekoliko fotografija svakog proizvoda. U jednom istraživanju 65% potrošača reklo je da želi vidjeti barem tri fotografije proizvoda prije kupnje.
To znači da ako želite pokrenuti uspješan webshop, morate imati fotografije.
Ovdje će također ključnu ulogu imati kompresija.

Pomoću alata kao što je Pingdom možete vidjeti koliki je utjecaj fotografija na nekoj stranici. Pokrenite test brzine stranice, a zatim pogledajte Requests by content type.
Jedan od najjednostavnijih načina smanjenja veličine slikovnih datoteka je obrezivanje fotografija na idealnu veličinu. A nakon toga tu istu fotografiju možete “stanjiti” koristeći online alate kao što je TinyPNG ili to možete učiniti offline u Photoshopu.

Ako vaša stranica radi na WordPressu, u ovu svrhu možete koristiti dodatak WP Smush. Potvrdite okvir pored Automatically smush my images on upload i sve će se nove fotke biti optimizirane već prilikom podizanja.

Velika novost najavljena za srpanj 2021. godine je podrška za webp format fotografija, koja će doći s WordPress verzijom 5.8. Ovo će omogućiti još manje slikovne datoteke bez gubitka kvalitete.

11. Koristite CDN

Osim uobičajenog poslužitelja, možete koristiti i mreže poslužitelja kako biste smanjili vrijeme učitavanja web stranice ovisno o lokaciji s koje pristupa posjetitelj.

Kada je vaša stranica hostirana na jednom poslužitelju, svaki korisnik koji je posjeti šalje zahtjeve tom istom poslužitelju. To znači da kada je velika posjećenost, vrijeme potrebno za obradu svakog zahtjeva se povećava, usporavajući vrijeme učitavanja za sve njih.

Za korisnike koji su fizički udaljeniji od vašeg poslužitelja, vrijeme učitavanja je veće, jer informacije imaju veću udaljenost za prijeći.

CDN (Content Delivery Network ili mreža za isporuku sadržaja) može vam pomoći u uklanjanju ovih problema.

Pomoću CDN-a predmemorirate svoju stranicu na globalnoj mreži poslužitelja. Kada korisnik zatraži podatke s vaše stranice, taj se zahtjev usmjerava na najbliži poslužitelj.

Sadržaj koji korisnik prima je identičan, ali se može učitati puno brže nego što bi to učinio da njihov preglednik upućuje zahtjeve poslužitelju koji je geografski udaljen. To eliminira kašnjenja s učitavanjem i probleme s latencijom koje ponekad imaju korisnici smješteni daleko od poslužitelja.

Ako želite početi koristiti CDN, trenutno je najbolja opcija Cloudflare.

12. Koristite vanjske servise za smještaj medijskih datoteka

Ovo posebno vrijedi za videozapise. Kad videozapise smjestite na vlastitom poslužitelju, oni zauzimaju ogromne količine prostora koji vi na kraju krajeva plaćate. Osim toga usporavaju učitavanje web stranice.

Ako više korisnika istodobno pokušava gledati videozapis na vašoj stranici, vaš će poslužitelj morati dostaviti tu ogromnu datoteku svima njima. Ovo najčešće dovodi do kašnjenja, trzanja, a ponekad i rušenja čitave web stranice.

Ako ste ikada pokušali pogledati videozapis koji se zaustavlja svakih nekoliko sekundi kako bi se učitao, znate koliko to može biti frustrirajuće. Ne činite to svojim posjetiteljima.

Umjesto toga, smjestite svoj videozapis na neku od brojnih platformi koje su specijalizirane za video, poput YouTubea ili Vimea. Zatim ugradite videozapis na svoju stranicu.
Ovaj postupak štedi prostor, rezultira bržim vremenom učitavanja i izuzetno je jednostavan.

13. Optimizirajte isporuku CSS-a

CSS sadrži stilove za vašu stranicu. Općenito, vaša web stranica pristupa tim informacijama na jedan od dva načina.

Iz vanjske datoteke koja se učitava prije nego što se vaša stranica generira, ili je kod ugrađen, što znači da se nalazi u samom HTML dokumentu.

Kao općenito pravilo, izbjegavajte uključivanje CSS-a u HTML kod. Prilikom postavljanja stilova, također je najbolje koristiti samo jednu vanjsku CSS datoteku, jer dodatne povećavaju HTTP zahtjeve.

Ako niste sigurni kako je vaš CSS trenutno postavljen, možete koristiti alat za provjeru CSS-a. Unesite svoj URL i vidjet ćete izvješće sa svim vanjskim CSS datotekama.

Ako imate više od jedne vanjske CSS datoteke, svaka dodaje vrijeme učitavanja stranice. U nekim je slučajevima to neizbježno – ali u većini ih je najbolje kombinirati.

Srećom, ovo je jednostavan postupak, koji se obično može postići samo kopiranjem i lijepljenjem. Jednostavno kopirajte sadržaj svake CSS datoteke koju imate i zalijepite je u jednu glavnu CSS datoteku.

Zatim ažurirajte svoj HTML tako da upućuje na ovu novu datoteku i uklonite sve reference na stare datoteke.

Sada preglednici vaših posjetitelja trebaju preuzeti samo jednu CSS datoteku umjesto više njih, što smanjuje ukupan broj zahtjeva i smanjuje vrijeme učitavanja stranice.

14. Lazy Loading – dajte prioritet sadržaju iznad prijeloma

Možete ubrzati web stranicu i poboljšati korisničko iskustvo tako što ćete brže učitati onaj dio web stranice koji korisnik vidi, odnosno gornji dio, čak i kada za učitavanje ostatka stranice treba nekoliko sekundi.

To se naziva lazy loading ili lijeno učitavanje i posebno je korisno za stranice s puno sadržaja ispod prijeloma.

Ova opcija može značajno smanjiti vrijeme učitavanja web stranica s velikim brojem fotografija.

15. Smanjite broj dodataka (plugina) koje koristite na svojoj stranici

Dodaci puno mogu učiniti za poboljšanje vaše WordPress stranice. Pomoću njih možete dodati neku funkcionalnost, poboljšati korisničko iskustvo i još mnogo toga. Osim toga, izuzetno ih je jednostavno instalirati.

Nažalost, instaliranje previše dodataka može uzrokovati probleme.
Mogu usporiti vašu stranicu, stvoriti sigurnosne probleme, pa čak i uzrokovati rušenje stranice i druge tehničke poteškoće.

Svi zastarjeli, neučinkoviti ili pogrešno konfigurirani mogu negativno utjecati na brzinu web stranice.

Deaktiviranje i brisanje nepotrebnih dodataka može poboljšati vašu ukupnu brzinu i dugoročno olakšati održavanje.

Kako biste otkrili koji su točno dodaci koji usporavaju stranicu upotrijebite P3 (Plugin performance Profiler). Ovo je puno brža i jednostavnija opcija od deaktiviranja dodataka pojedinačno i testiranja brzine stranice nakon svakog.

Ako tijekom procjene pronađete dodatke koji usporavaju vašu stranicu i nisu potrebni, jednostavno ih deaktivirajte i izbrišite.

Zaključak

Popravljanje vremena učitavanja web stranice predstavlja izazov, ali imat će značajan pozitivan utjecaj na ukupnu izvedbu vaše web stranice.

Također je važno imati na umu da iako vam svi savjeti na ovoj stranici mogu pomoći u postizanju cilja, a to je ubrzati web stranicu, neka vas ne uhvati panika.

Provedite neko vrijeme analizirajući rezultate testova brzine vaše stranice i potražite probleme koji imaju najveći utjecaj na vaše vrijeme učitavanja. Usredotočite se na one čimbenike s najvećim utjecajem i poduzmite potrebne korake kako biste ih korigirali.

Trebate li savjet ili smatrate da je vaša web stranica zrela za optimizaciju, javite se i rado ćemo vam pomoći.

VIŠE SLIČNIH ČLANAKA