Weebly – 5 jednostavnih koraka do vlastite web stranice

Weebly Marketing PRO

Weebly je trenutno najpopularniji automatizirani graditelj web stranica i vrlo je jednostavan za korištenje. Ističe se niskom cijenom i visokom kvalitetom web stranica. S ovim alatom sami možete izraditi čak i internet trgovinu bez potrebe za kodiranjem.

Sve što trebate napraviti može se svesti u 5 jednostavnih koraka. Za početak trebate kreirati Weebly račun, zatim odabrati temu, urediti je, kreirati web stranice i na kraju izabrati plan kako biste objavili vašu novu web stranicu.

Ako želite naučiti kako se to radi, pratite sljedeće korake:

1. Kreirajte Weebly račun

Prvo posjetite Weebly i kliknite „Sign Up“ kako biste kreirali svoj račun. Zatim izaberite želite li web stranicu ili internet trgovinu. Razlika je u vrsti uređivača. Ako izaberete internet trgovinu onda će to biti Square online graditelj, a kod obične web stranice to će biti klasični Weebly uređivač. Jednom kad se odlučite, više ne možete mijenjati izbor. Osim ako kreirate novi račun.

Weebly vrsta stranice
Weebly vrsta stranice

2. Izaberite temu

Weebly nudi 50 tema razvrstanih u 7 kategorija. Sve su modernog i responzivnog dizajna, odnosno izgledaju odlično na svim veličlinama zaslona. Svaku možete pregledati, isprobati i predomisliti se, ako vam se čini da je neka druga bolja. Koju god temu izabrali, možete je prilagođavati i mijenjati do mile volje.

Weebly teme
Weebly teme

Ako ste izabrali eCommerce opciju, bit ćete preusmjereni na vodič s listom koraka koje morate slijediti. Ovo je osmišljeno kako bi se početnicima pojednostavilo postavljanje internet trgovine na Weebly. Prva stvar koju ovdje trebate napraviti je odabir dizajna.

Weebly eCommerce
Weebly vodič za internet trgovinu

Prije uređivanja web stranice, Weebly će predložiti određene funkcije na osnovu odgovora koje ste dali u prethodnom koraku. Možete izabrati koje funkcije želite dodati na stranicu iz izbornika na lijevoj strani zaslona. Ovo možete učiniti i kasnije. Zatim kliknite „Next” u gornjem desnom kutu stranice.

3. Prilagodite vašu temu

Već smo spomenuli da postoje dva uređivača. Klasični uređivač omogućuje jednostavno dizajniranje metodom povuci – ispusti (drag-and-drop). Square uređivač nema drag-and-drop mogućnost, ali svejedno dopušta različite mogućnosti prilagođavanja vašem osobnom ukusu i potrebama.

Izaberite paletu boja

Ako želite promijeniti izvorne boje koje dolaze s odabranom temom, odite na „Site Design“ tab u Square uređivaču. Ova opcija nalazi se na samom dnu izbornika s lijeve strane. U klasičnom uređivaču boje su definirane temom. Temu vrlo jednostavno možete promijeniti klikom na izbornik „Theme“ na vrhu ekrana, a zatim „Change Theme.”

Dodajte zaglavlje i podnožje vašoj stranici

Na vrhu vaše web stranice nalazi se zaglavlje, a na dnu podnožje. U zaglavlju se uobičajeno nalazi logotip, naziv vaše web stranice i glavni izbornik. Podnožje obično sadrži adresu, kontakt podatke, poveznice na društvene mreže i pretraživač.

Ako imate internet trgovinu, u podnožje možete staviti i opcije za plaćanje. Trebate znati da zaglavlje i podnožje prate sve stranice čitavog web sjedišta.

Postavite vaš logotip

Tijekom postavljanja osnovnih postavki na Square uređivaču, Weebly će od vas tražiti da podignete logotip. Ako ga trenutno nemate, to možete učiniti i kasnije. Ovo nemojte zanemariti jer logotip je vrlo važan za stvaranje svijesti o robnoj marki. Ako vam je potrebna pomoć u kreiranju logotipa, stojimo vam na raspolaganju. Trebate li logotip kliknite ovdje:

TREBAM LOGO

4. Dodavanje, brisanje i uređivanje stranica

Sljedeće što trebate napraviti je urediti ostale stranice od kojih će se sastojati vaše web sjedište. Osim što možete urediti one koje su tu u sklopu odabrane teme, možete dodati i nove, po svom izboru. Također, možete ih i obrisati. Ako niste sigurni koje stranice trebate dodati, ideje potražite na drugim web stranicama koje se bave sličnim poslom.

Dodavanje stranice

Kako biste dodali novu stranicu u Squere uređivaču, kliknite na “+ Add” i u padajućem izborniku izaberite „Page“.

Weebly Marketing PRO
Weebly dodavanje stranice

Stranice su razvrstane u kategorije. Standardne stranice, kao naslovnica ili kontakt stranica, nalaze se pri vrhu. Stranice vezane za internet trgovinu, nalaze se pod „Category pages“.

U klasičnom uređivaču stranice dodajete klikom na „Pages“ u gornjem izborniku. Kliknite i zatim izaberite znak “+”na vrhu. Slično kao u Square Editoru, bit će vam ponuđeni gotovi predlošci stranica. Uvijek možete koristiti neki od ponuđenih ili dodati standardnu stranicu i sami kreirati od početka.

Brisanje stranice

Ako želite obrisati stranicu koja vam više nije potrebna, kliknite gumb s oznakom smeća u lijevom okomitom izborniku. Obrisana stranica, automatski će biti uklonjena iz glavnom navigacijskog izbornika vašeg web sjedišta.

Uređivanje stranice

Kako biste započeli uređivanje stranice idite na stranicu koju želite urediti. Jednostavno kliknite na blokove koje želite urediti i unesite izmjene. Možete promijeniti pozadinsku fotografiju, boju i poravnanje klikom na „Customize” pri dnu izbornika odjeljka. Kada ste zadovoljni, kliknite na “Done” u gornjem lijevom kutu.

Na isti način to možete napraviti i u klasičnom uređivaču. Blokove sa sadržajem možete vući i premještati po želji. Isto tako možete ih i obrisati klikom na znak „x“ u gornjem desnom uglu bloka.

Optimizacija za tražilice

Weebly uključuje osnovnu optimizaciju za tražilice (SEO) na svakoj stranici. Pristupite postavkama klikom na ikonu zupčanika s desne strane naziva stranice. Ovdje možete mijenjati ime stranice i URL. Sljedeći tab je vezan za SEO i dopušta vam uređivanje SEO naslova i opisa za svaku stranicu.

U klasičnom uređivaču do ove funkcije možete doći klikom na naziv stranice i skrolanjem do SEO postavki. Za razliku od Squere Editora, ovdje je moguće dodati ključne riječi i kodove za podnožje i zaglavlje.

Weebly ima mogućnost integracije besplatnih i plaćenih dodataka za proširivanje funkcionalnosti u klasičnom uređivaču. Ova mogućnost ne postoji u Squere Editoru.

5. Pregled, objavljivanje i nadogradnja plana

Gore navedene promjene automatski se spremaju na web sjedište. Kad je sve postavljeno, kliknite gumb za pregled pri vrhu zaslona. Na oba uređivača ovo izgleda kao ikona računala s padajućim izbornikom za prikaz vaše web stranice na mobilnom uređaju.

Konačno pritisnite „Publish” u gornjem desnom uglu zaslona kako biste objavili vaše web stranicu. Sustav će vam ponuditi unos vlastite domene. Možete potražiti domenu kroz Weebly, ili unijeti onu koju ste već registrirali negdje drugdje. Imajte na umu da ovo zahtijeva prelazak na jedan od plaćenih planova. Ako želite nastaviti besplatno koristiti web stranicu, kliknite na treću opciju „Use a Weebly subdomain“.

Weebly Marketing PRO
Weebly izbor domene

U besplatnom planu, vaša web stranica bit će smještena na poddomeni i to će izgledati otprilike ovako https://imestranice.weeblysite.com.

Zaključak

Weebly je all-in-one graditelj web stranica, što znači da funkcionira kao sustav za upravljanje sadržajem i pružatelj hosting usluga u jednom. Ovo je izvrstan način da bez učenja koda samostalno kreirate vlastitu web stranicu.

Cijene ovise o svojstvima koja želite na vašoj web stranici. U besplatnom planu moći ćete isprobati ono što Weebly nudi i steći uvid u to kako funkcionira, no za ozbiljan posao potrebno je prijeći na plaćeni plan.

Weebly je jedan od najboljih online graditelja na tržištu. Njegove glavne prednosti su jednostavnost korištenja i brzina. To je definitivno dobar izbor za one koji započinju s poslom i žele brzo izgraditi internet trgovinu s popratnim marketinškim značajkama. Isprobajte Weebly i kreirajte vlastitu web stranicu već danas.

ISPROBAJ WEEBLY

VIŠE SLIČNIH ČLANAKA