10 načina da sami poboljšate izvedbu vaše WordPress stranice

10 načina da sami poboljšate izvedbu vaše WordPress stranice

Postoji više načina na koje sami možete poboljšati izvedbu vaše WordPress web stranice, a neke možete primijeniti odmah. U ovom  članku saznat ćete 10 načina na koje možete sami poboljšati izvedbu, odnosno skratiti vrijeme učitavanja vaše WordPress web stranice.

1. Testirajte performanse vaše web stranice

Prvo, trebate provjeriti kako vaša web stranica stoji u pogledu izvedbe. Brzina može varirati ovisno o lokaciji vaših posjetitelja, kvaliteti ​​internetske veze i tome je li vaše web sjedište pohranjeno u predmemoriji njihovih preglednika.

Brzina stranice također ne mora biti jednaka na svim stranicama vašeg  web sjedišta, ovisno o količini i vrsti sadržaja na svakoj od njih. Početne stranice odnosno naslovnice web sjedišta obično su dobar odabir za procjenu brzine učitavanja, iako biste trebali testirati i sve druge stranice na kojima imate veliku posjećenost.

Da biste dobili najbolju procjenu, testirajte svoje web sjedište besplatnim alatima za mjerenje performansi kao što je PageSpeed Insights.  Samo zalijepite URL svoje početne stranice i pogledajte kako vaša stranica radi.

Obavezno redovito testirajte izvedbu, osobito nakon izmjena i dodavanja novih funkcija. Na ovaj način imat ćete uvid u performanse i što trebate napraviti kako biste poboljšali izvedbu vaše web stranice.

2. Odaberite pouzdanog pružatelja hosting usluga

Kvalitetan web hosting temelj je brze WordPress stranice. Osim što je izuzetno važno odabrati dobrog pružatelja hosting usluga, važan je i plan koji će podržati količinu prometa na vašoj web stranici i omogućiti najbolje performanse. Većina pružatelja hosting usluga nudi nekoliko vrsta hostinga: dijeljeni hosting, namjenski hosting i virtualni privatni poslužitelj (VPS).

Prilikom odabira plana za vašu web stranicu općenito vrijedi pravilo da je ono skuplje ujedno i bolje, odnosno dobivate ono što plaćate.

3. Redovito ažurirajte sve

Ažuriranja su neophodna za ispravno funkcioniranje WordPress stranice. Budući da se sam WordPress sustav nadograđuje svakih nekoliko mjeseci, a ponekad i češće, važno je voditi računa da imate instaliranu najnoviju verziju. Isto tako potrebno je ažurirati i teme te dodatke kako bi vaša stranica radila što učinkovitije.

Uvijek koristite najnovije verzije kako biste optimizirali izvedbu, održali svoje web sjedište sigurnom, sredili bugove i osigurali da svaka značajka i alat funkcioniraju kako treba.

4. Koristite najnoviju verziju PHP-a

PHP je programski jezik koji pokreće sve WordPress web stranice. To je jezik na strani poslužitelja, što znači da se njegove datoteke pohranjuju i izvršavaju na web poslužitelju koji hostira vašu web stranicu. Poput tema i dodataka, PHP također izdaje povremena ažuriranja za učinkovitiji rad, što pomaže da se vaše stranice brže učitavaju.

Najnovija stabilna verzija PHP-a je PHP 8.1.7, objavljena ovaj mjesec. Ako trebate pomoć kod provjere verzije, nadogradnje ili održavanja web stranice, obratite nam se bez ustručavanja.

5. Izbrišite dodatke koji se ne koriste

Kvaliteta je bolja od kvantitete kada su u pitanju WordPress dodaci. Budući da je svaki dodatak zapravo niz kodova pisan u nekom programskom jeziku, previše takvih dodataka pokrenutih odjednom može negativno utjecati na vrijeme učitavanja vaše web stranice. Čak i ako ne koristite određeni dodatak, postoji šansa da obavlja nepotreban posao u pozadini i troši resurse.

Započnite deaktiviranjem svih dodataka za koje ste sigurni da ih više nikada nećete koristiti. Testirajte svoju stranicu nakon svake deaktivacije, a zatim izbrišite te dodatke nakon što provjerite radi li sve kako treba.

6. Koristite optimiziranu temu

Isto kao i dodaci, vaša aktivna WordPress tema može nepotrebno opteretiti vaš hosting. Teme koje sadrže previše grafičkih elemenata ili animacija i drugih efekata mogu izgledati super, ali su zato sporije. Mnoge su teme programirane neučinkovito, što povećava veličinu datoteka i usporava rad vaše stranice.

Umjesto toga, odaberite jednostavnu temu, koja sadrži samo nužne značajke za rad vaše stranice.

7. Optimizirajte fotografije

Velike fotografije još su jedan uobičajeni krivac za sporo učitavanje web stranica. Kako biste dodatno poboljšali izvedbu vaše WordPress stranice, smanjite veličinu slikovnih datoteka što je više moguće bez smanjivanja kvalitete.

Slikovne datoteke možete komprimirati pomoću besplatnog online alata kao što je TinyPNG ili bilo kojeg drugog softvera za uređivanje slika.

8. Smanjite veličinu CSS i JS datoteka

CSS i JavaScript nalaze se u osnovi svih WordPress stranica. Ove datoteke služe za stilsko oblikovanje, animacije i određene interakcije na web stranici. Bez njih web stranica ne bi izgledala dobro. No, važno je da one budu što manje, kako bi se stranica učitavala brže.

Da biste to učinili, upotrijebite besplatni dodatak za WordPress kao što je Autoptimize koji skenira vaše CSS i JavaScript datoteke, briše nepotreban kod i smanjuje datoteke bez vidljivog utjecaja na korisničko iskustvo.

9. Nemojte čuvati video zapise u zbirci medija

Od svih vrsta datoteka koje možete pohraniti u svojoj zbirci medija, video zapisi najviše opterećuju resurse. Zauzimaju prostor i mogu znatno usporiti vašu stranicu kada se učitava. Pohranjivanje čak i jednog videozapisa na vaš hosting može naštetiti performansama. Ipak, videozapisi su izvrstan način za angažiranje posjetitelja, stoga ih ne biste trebali u potpunosti odbaciti.

Umjesto pohranjivanja videozapisa u svoju medijsku zbirku, upotrijebite uslugu hostinga videozapisa treće strane poput YouTubea ili Vimea.

10. Pojednostavite dizajn

Ovaj savjet odnosi se na bilo koju web stranicu. Želite li skratiti vrijeme učitavanja, omogućite preglednicima manje sadržaja za učitavanje. Drugim riječima, pojednostavite svoj dizajn. Jednostavnije stranice troše manje resursa i tako će se brže učitavati u svim preglednicima.

Odvojite vrijeme i počevši od naslovne stranice, izbacite sve što nije apsolutno važno. To može biti teško, pogotovo ako ste puno uložili u svoj trenutni dizajn, ali napravit će značajnu razliku u izvedbi.

Tražite li nekog za redovito održavanje vaše web stranice, kontaktirajte nas bez oklijevanja!

VIŠE SLIČNIH ČLANAKA