5 programskih jezika koje je najlakše naučiti

Programski jezici

Programski jezici ili programiranje mogu zvučati zastrašujuće. Nekim ljudima to se čini nesavladivim i apstraktnim. No odabir pravog programskog jezika zasigurno vam može olakšati ulazak u svijet programiranja. Ako ste zainteresirani za programiranje, ali ne znate odakle krenuti i još uvijek tražite programski jezik koji je prikladan za početnike, imate sreće. U ovom ćemo članku istražiti pet programskih jezika koje je lako razumjeti, što ih čini idealnim izborom za programere početnike.

Programski jezici za početnike

1. Python je rangiran kao jedan od najjednostavnijih programskih jezika za početnike. Njegova jednostavna i lako razumljiva sintaksa nalikuje engleskom jeziku, što ga čini izvrsnom opcijom za sve vas koji ste novi u kodiranju. Python je svestran i široko se koristi u raznim područjima, uključujući izradu web aplikacija, analizu podataka i strojno učenje.

2. JavaScript je jedan od osnovnih programskih jezika za sve vas koji ste zainteresirani za razvoj web stranica. Poznat je po svojoj fleksibilnosti i prvenstveno se koristi za izradu interaktivnih web stranica. Uz veliku zajednicu i brojne online izvore, pronaći ćete dovoljno podrške dok budete učili JavaScript. Osim toga, to je jedan od rijetkih programskih jezika kojeg podržavaju svi web preglednici.

3. Ruby često hvale zbog elegantnog i čitljivog koda. Može se pohvaliti dobrom zajednicom, što ga čini idealnim izborom za početnike. Ruby on Rails, popularni framework pojednostavljuje razvoj web aplikacija. Rubyjeva sintaksa usmjerena je na jednostavnost, što ga čini izvrsnim jezikom za one koji su novi u programiranju.

4. Scratch je odlična opcija za pojedince koji preferiraju vizualni i interaktivni pristup programiranju. Razvio ga je Massachusetts Institute of Technology (MIT). Scratch koristi sustav temeljen na blokovima koji korisnicima omogućuje sastavljanje blokova koda poput dijelova slagalice. To je idealan alat za prenošenje temeljnih koncepata programiranja bez zalaženja u zamršenu sintaksu.

5. Swift je programski jezik prilagođen početnicima i vrijedan razmatranja. Stvorio ga je Apple. Swift je dizajniran tako da bude sažet i lak za razumijevanje. Smatra se poboljšanjem u odnosu na svog prethodnika Objective-C, u smislu izvedbe i jednostavnosti. Swift pruža mogućnost za razvoj aplikacija za iOS uređaje.

ZAKLJUČAK

Python, JavaScript, Ruby, Scratch i Swift dobar su izbor kao programski jezici za početnike. Odaberite onaj koji je u skladu s vašim interesima i ciljevima i bacite se na učenje.

Ako želite naučiti kako samostalno izraditi web stranicu, obratite se nama. Nudimo instrukcije i kratke edukacije koje pokrivaju osnove HTML-a, CSS-a i WordPressa.

VIŠE SLIČNIH ČLANAKA