Grafički dizajn u 2023 – najnoviji trendovi

Grafički dizajn Vinkovci

Grafički dizajn je specifično područje koje ovisi o trendovima koji se neprekidno mijenjaju. Dizajnerima je važno biti u tijeku s najnovijim trendovima kako bi dizajn koji kreiraju bio dojmljiv i vizualno atraktivan. U 2023. godini, pojavilo se nekoliko ključnih trendova, koji pomiču granice kreativnosti. Istražimo ove uzbudljive trendove koji oblikuju svijet grafičkog dizajna.

Minimalizam s BOLD fontovima

Minimalizam nastavlja dominirati svijetom dizajna sa svojim čistim i jednostavnim pristupom. U 2023. još uvijek imamo prisutan minimalizam s odvažnom tipografijom koja pridonosi stvaranju upečatljivog vizualnog dojma. Dizajneri koriste velika slova koja privlače pozornost, u većini slučajeva to su sans-serif fontovi u kombinaciji s dovoljno bijelog prostora. Ovaj pristup osigurava da poruka zauzme središnje mjesto uz zadržavanje suvremene i elegantne estetike. Osim toga, dizajneri eksperimentiraju s nekonvencionalnim položajima i tehnikama preklapanja kako bi dodali dubinu i zanimljivost svojim kompozicijama.

Živahne i odvažne palete boja u grafičkom dizajnu

Grafički dizajn je posljednjih godina prihvatio odvažne i jarke palete boja, a ovaj trend nastavlja dobivati na zamahu u 2023. godini. Dizajneri se odlučuju za intenzivne i zasićene nijanse kako bi izazvali emocije i privukli pozornost. Neonske nijanse, kombinacije gradijenata i duoton efekti, sve se više koriste za stvaranje privlačnih vizuala. Štoviše, palete boja s jakim kontrastima koriste se strateški za naglašavanje ključnih elemenata i uspostavljanje vizualne hijerarhije.

Organske i ručno crtane ilustracije

U vremenu u kojem dominiraju digitalni mediji, uporaba organskih i ručno crtanih ilustracija donosi osvježenje grafičkom dizajnu. Dizajneri koriste ručno nacrtane elemente, kao što su ikone i ilustracije koje izgledaju kao da su nacrtane rukom. Time se želi postići osjećaj autentičnosti, topline i ljudskosti. Ovaj trend pomaže u uspostavljanju osobne veze s publikom i stvara jedinstven vizualni jezik. Kombinirajući ove rukom crtane elemente s modernom estetikom dizajna, dizajneri nastoje postići ravnotežu između tradicionalnih i suvremenih stilova, što rezultira vizualno uvjerljivim i privlačnim dizajnom.

Apstraktni i futuristički dizajn

Kako tehnologija napreduje, grafički dizajn prihvaća apstraktne i futurističke elemente. Ovaj trend istražuje nekonvencionalne oblike, asimetrične rasporede i eksperimentalne kompozicije. Dizajneri pomiču granice kreativnosti koristeći geometrijske uzorke, nadrealne ilustracije i iskrivljenu tipografiju kako bi stvorili vizualno intrigantne dizajne. Upotreba gradijenata, holografskih efekata i metalnih tekstura dodatno povećava futurističku privlačnost. Ovaj trend ima za cilj zaokupiti maštu gledatelja i prenijeti ih u inovativan i napredan svijet.

AI alati u grafičkom dizajnu

Ova godina posebna je po pojavi različitih alata u kojima je prisutna umjetna inteligencija. Počevši od ChatGPT-a, sve renomirane tvrtke koje su u ovoj industriji do sada su izbacile AI alat. To je napravio i Adobe sa svojim programima koji predstavljaju industrijski standard u ovom području. Ovo je sasvim sigurno revolucija i možemo samo nagađati u kojem smjeru će ići, ali definitivno pomiče granice onoga na što smo se navikli.

Trebate li pomoć u kreiranju vizualnog identiteta ili samo želite custom poster za svoj dnevni boravak, javite nam se i naći ćemo rješenja na obostrano zadovoljstvo.

VIŠE SLIČNIH ČLANAKA