WordPress 5.8 donosi brojne novitete

WordPress 5.8

WordPress 5.8 verzija treba izaći krajem srpnja 2021. godine, a dolazi s brojnim naprednim funkcijama i podrškom za potpuno novi format fotografija. WordPress.org najavio je da će najnovija verzija podržavati napredni WebP format fotografije.

Što je WebP format fotografije?

WebP je format fotografije sljedeće generacije koji je izvrsna zamjena za dosada najviše korištene formate fotografija JPG, PNG i GIF. WebP može zadržati iznimnu kvalitetu fotografije na znatno manjim veličinama. I kod ovog formata imamo dvije vrste kompresije.

WebP lossless fotografije zadržavaju kvalitetu izvorne fotografije, a manje su za otprilike jednu četvrtinu od izvornih fotografija.

Lossy fotografije su možda nešto manje kvalitetne, ali su komprimirane u još manju veličinu, a opet mogu biti više nego prihvatljive na webu. Ova vrsta WebP fotografija može biti do 34% manja od izvorne fotografije.

Kakva je podrška za WebP?                                                                             

Iako je ovaj format prisutan već nekoliko godina, upravo se čekalo na široku podršku od strane preglednika. Ove godine internet je dosegao točku u kojoj je novi format podržan u svim modernim preglednicima.

To je 2021. godinu učinilo idealnom za prebacivanje fotografija u novi WebP format. Većina modernih preglednika i poslužitelja podržavaju novi format u što se možete uvjeriti na stranici Can I use

Kako koristiti WebP na WordPressu?

WordPress je najavio da će korištenje fotografijama u zbirci medija biti potpuno isto kao i za sve ostale trenutno podržane formate fotografija.

Jedina prepreka u podršci za WebP može biti ako vaš web hosting ne podržava ovaj format fotografija.

Iz WordPress.org upozoravaju – format lossless WebP podržan je samo kada poslužitelj hostinga koristi Imagick dok LibGD nema podršku. Osim toga, animirani i alfa formati još nisu podržani za fotografije u veličini.

Jedna od novina u verziji WordPress 5.8 su i ažurirane obavijesti o zdravlju web stranice.

WordPress 5.8 sadržavat će odjeljak s napomenama o tome podržava li vaš web hosting format WebP. Na taj način ćete vrlo jednostavnim uvidom znati kako riješiti eventualne teškoće s prikazom novog formata fotografija.

Kako konvertirati fotografije u WebP?

WordPress 5.8 neće imati mogućnost pretvaranja fotografija u WebP, no postoje brojni dodaci koji mogu pretvoriti stare fotografije u novi format, što će vam bitno olakšati ovaj postupak.

Fotografije u JPG formatu možete konvertirati i korištenjem online alata kao što je Compressor

Također postoje najave da WordPress planira dodavanje ove funkcije u budućim verzijama pa bi se konverzija u WebP format događala prilikom prijenosa fotografije s računala u WordPress zbirku medija.

To znači da će korisnici u budućnosti moći prenositi format JPG fotografije kao i inače, a sustav će ih automatski pretvoriti u WebP što će znatno povećati brzinu web stranice.

Osim ove velike novine, WordPress 5.8 donosi još neke nove funkcije.

Uređivač predložaka

Ovo je veliki korak u smjeru potpune samodostatnosti WordPressa u razvoju web stranica. Novi uređivač omogućit će vam kreiranje i spremanje predložaka za objave ili stranice.

Osim toga moći ćete dodavati blokove kao što su logo, naslov, sadržaj, datum, istaknuta fotografija, kategorija, oznake itd.

Nove mogućnosti Widgeta

Korisnici će moći koristiti blokove kao Widgete i na taj način iskoristiti prednosti uređivača za Widgete što će pridonijeti fleksibilnosti. Na ovaj način moći ćete mijenjati boje, razmake i tipografiju na svojim Widgetima izravno kroz uređivač i bez potrebe za instaliranjem dodataka.

Poboljšani uređivač blokova

Ovo je prostor u kojem stvarate sadržaj i provodite najviše vremena. Novaverzija dolazi s unaprijeđenim organizacijskim značajkama. List View je poboljšan i omogućuje lakše snalaženje u kompleksnim rješenjima.

Duoton filter za fotografije

Jedna novost koja će oduševiti dizajnere je novi duoton filter za fotografije. Moći ćete ga koristiti u medijskim blokovima, fotografijama i galerijama. Osim ponuđenih preseta ostavljena je i mogućnost za dodavanje vlastitih kombinacija boja.

Osim navedenih noviteta, WordPress 5.8 donosi i brojna poboljšanja koja se ne vide izvana, a bit će od koristi razvojnim programerima. Također je najavljen i prestanak pružanja podrške za Internet Explorer.

Upravo ova poboljšanja omogućit će da WordPress zadrži prvo mjesto kao najkorišteniji CMS.

Trebate li savjet oko izrade web stranice u WordPressu ili nekom drugom sustavu, pošaljite nam poruku i javit ćemo se u najkraćem mogućem roku.

POŠALJI UPIT

VIŠE SLIČNIH ČLANAKA