Naručujete li iz Kine od 1. srpnja platit ćete PDV pri uvozu

Pdv pri uvozu

Većina nas nije niti znala da postoji oslobođenje od plaćanja PDV-a pri uvozu pošiljki male vrijednosti. U Hrvatskoj je već desetak godina popularno naručivati preko internet trgovina različitu robu široke potrošnje iz Kine. Pogotovo se to odnosi na mlađe generacije, koje su uglavnom naručivale maskice za mobitele i druge sitnice.

Pošiljke male vrijednosti

Upravo ovakve pošiljke, vrijednosti do 160 kuna od 1. srpnja 2021. godine podlijegat će PDV-u pri uvozu. Tako se ukida oslobođenje plaćanja koje je bilo na snazi pa će nam sitnice koje smo navikli naručivati iz Kine poskupjeti za čak 25%.

Ovo je posljedica usklađivanja Direktivi Vijeća EU, čije odredbe nalažu prilagodbu zakona u području PDV-a svim zemljama članicama EU pa tako i Hrvatskoj.

Za sve pošiljke vrijednosti do 22 Eura koje budu uvezene u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja nakon 1. srpnja 2021. godine, plaćat će se PDV pri uvozu i to prilikom preuzimanja pošiljke.

Također trebate imati na umu da se u treće zemlje od početka ove godine ubraja i Velika Britanija.

Plaćanje PDV-a pri preuzimanju pošiljke

Na ove pošiljke PDV će se plaćati poštaru odnosno dostavljaču. U svim slučajevima kad Hrvatska pošta u ime Porezne uprave utvrdi da PDV nije plaćen, obračunat će iznos poreza koji kupac treba platiti.

Oni kupci koji neće biti zadovoljni s takvim načinom oporezivanja, moći će vratiti paket natrag pošiljatelju.

Loša vijest za kupce kojima pošiljka nije stigla do 1. srpnja je da će morati platiti PDV pri uvozu. Odredbe zakona primjenjuju se i na sve pošiljke koje su već naručene, ali nisu stigle biti isporučene do 1. srpnja, zato što porezna obveza nastaje u trenutku uvoza dobara, a ne u trenutku narudžbe.

Postoje izuzetci

Pošiljke koje će biti izuzete od oporezivanja su nekomercijalne pošiljke vrijednosti manje od 330 kn. To se odnosi na one pošiljke koje fizičke osobe šalju jedni drugima bez naplate.

Dakle i dalje ćete moći primati pakete od rodbine i prijatelja koji su odselili iz Hrvatske bez plaćanja poreza, ali pod uvjetom da je njihova vrijednost manja od 45 Eura odnosno 330 kn.

Treba naglasiti da ovo nema nikakve veze s postupkom carinjenja i da se u tom postupku ništa ne mijenja.

Dobre vijesti za kraj

Najveći trgovački lanci najavili su otvaranje europskih skladišta kako bi njihovi kupci izbjegli ovaj namet.

VIŠE SLIČNIH ČLANAKA