Luminar AI – jeftiniji i jednostavniji od Lightrooma

Luminar AI

Luminar AI je najnoviji program tvrtke Skylum, a omogućuje jednostavno i brzo uređivanje fotografija uz pomoć umjetne inteligencije.

Uloženi su iznimni napori kako bi umjetna inteligencija pomogla kreativnim fotografima i umjetnicima da u što kraćem vremenu naprave što više atraktivnih fotografija.

Što je Luminar AI?

Luminar AI je samostalni kreativni uređivač fotografija izrađen na platformi umjetne inteligencije, a dostupan je i kao dodatak za Photoshop.

Ideja Luminara AI je brže uređivanje fotografija uz što manje uloženog truda i vremena. Ako i imate svoj ustaljeni redoslijed i volite ručno uređivati fotografije, to uvijek možete učiniti.

Ali u danima kad vam se jednostavno ne da ili kad vam nedostaje kreativnosti, Luminar AI dat će vam tu inspiraciju u samo nekoliko klikova.

Nadalje, Luminar AI se također može koristiti i kao program za upravljanje fotografijama. No to nije ni izdaleka tako sofisticirano kao što to radi Lightroom ili Capture One. No zato se LuminarAI ističe u uređivanju i kreativnoj fotografiji.

Kako funkcionira Luminar AI?

LuminarAI prvi je ovakav program koji se u velikoj mjeri oslanja na umjetnu inteligenciju.

Kako biste započeli, dodajte fotografiju i nakon toga Luminar AI će vam preporučiti određene predloške, ovisno o vrsti fotografije. Na primjer, ako imate pejzažnu fotografiju, Luminar AI će preporučiti pejzažne predloške. S druge strane, za portrete će predložiti portretne predloške. Sve ovo se odvija automatski.

Ali nisu samo preporučeni predlošci zasnovani na umjetnoj inteligenciji. Većina alata u ovom programu također se oslanja na umjetnu inteligenciju. Recimo ako želite na pejzažnu fotografiju dodati neke detalje ili objekte, tada će umjetna inteligencija voditi računa da ne doda detalje tamo gdje ne treba. Program uspješno detektira liniju obzora i zna gdje se nalazi nebo.

Umjetna inteligencija Luminara djeluje kao neuronska mreža. Drugim riječima, algoritmu se dodaju tisuće fotografija kako bi naučio o kojoj se vrsti fotografije radi (pejzaž, portret, životinje i dr.) Osim toga može prepoznati elemente na fotografiji, npr. lice, oči, nebo, vodu itd.

Glavne značajke Luminara AI

Nabrojat ću osnovne alate kako biste shvatili mogućnosti programa Luminar AI.

Predlošci

Kao što sam ranije spomenuo, Luminar AI preporučuje predloške koji su najprikladniji za vašu fotografiju. To pomaže u odabiru najboljeg predloška ili predefiniranih postavki, što rezultira bržim uređivanjem fotografija od početka do kraja.

Glavna prednost ove AI tehnologije je što fotografi ne trebaju testirati brojne sačuvane presete kao što je to npr. slučaj u Lightroomu ili spremati predloške u računalo.

Nakon što kliknete na gumb Edit s desne strane pojavit će se izbornik s nizom alata za uređivanje vaše fotografije. Razvrstani su u 4 skupine: Osnovni, Kreativni, Portret i Profesionalni. Ovo su neki od njih:

Kompozicija AI

Kompozicija pruža mogućnost obrezivanja vaše fotografije po unaprijed definiranim predlošcima. Ovaj je alat odličan za fotografe početnike koji nemaju iskustva u kompoziciji, ali može pomoći i iskusnim fotografima.

Struktura AI

Struktura AI dodaje detalje ili teksturu na sva ona mjesta gdje bi trebali doći, bez uništavanja cjelokupne fotografije. Ovaj alat možete koristiti za motive kao što su divlje životinje, pejzaži, ali i za portrete.

Uklanjanje šuma

Vrlo jednostavnim povlačenjem klizača možete ukloniti šum s vaših fotografija.

Nebo AI

Svi vi koji volite pejzažnu fotografiju moći ćete brzo zamijeniti nebo bez potrebe za maskiranjem. Još važnije, osvjetljenje će biti usklađeno sa subjektom i ostatkom fotografije. Dostupno je i nekoliko prilagodbi za podešavanje neba. Ovaj alat bit će koristan amaterima i profesionalnim fotografima.

Prošireno nebo AI

Kao dodatak alatu Nebo AI dolazi Prošireno nebo AI odnosno Augmented Sky AI, koji omogućuje korisnicima da brzo dodaju objekte na pejzažnu fotografiju stvarajući tako umjetnički izgled.

Na nebo ćete moći dodati ptice, oblake, vatromet, polarnu svjetlost, mjesec i još puno toga.

Atmosfera AI

Služi za stvaranje posebne atmosfere dodavanjem izmaglice, magle ili pare vašoj fotografiji kako biste postigli osjećaj smirenosti ili dramatičnosti.

U skupini portretnih alata nalaze se 3 glavna koja se odnose na poboljšavanje izgleda lica, kože i tijela.

Alat za lice

Ovim alatom možete brzo korigirati osvijetljenost lica, učiniti ga užim odnosno mršavijim, poboljšati oči i još mnogo toga.

Alat za kožu

Ovaj alat pomoći će vam ukloniti nepravilnosti na koži. Također uklanja odsjaj kod masne kože. Alat za kožu najbolje radi u kombinaciji s alatom Erase, koji je sličan alatu Healing Brush kod Lightrooma.

Zaključak

Ako tražite program za brže uređivanje fotografija, Luminar AI će vam se vjerojatno svidjeti. Velika prednost u usporedbi s nekim drugim foto editorima je jednokratno plaćanje. Za 79 € program je zauvijek vaš i nema nikakve pretplate ni ugovornih obveza. Prije nego potrošite vaš novac možete ga besplatno testirati 7 dana. Isprobajte Luminar AI i javite nam vaše dojmove.

VIŠE SLIČNIH ČLANAKA