Gdje je zapeo Sonyjev PlayStation 5?

Sony smanjio plan za PlayStation 5

Sony je smanjio izglede za planiranu proizvodnju igraće konzole PlayStation 5 za ovu fiskalnu godinu. Razlog su poteškoće vezane uz nabavku komponenti i logistička ograničenja, tvrde ljudi upoznati s poslovanjem tvrtke.

Ovaj div zabavne industrije sa sjedištem u Tokiju u prethodnoj fiskalnoj godini planirao je isporuku više od 16 milijuna konzola. Tvrtka je sada smanjila taj broj na oko 15 milijuna, što će otežati njen cilj da do ožujka 2022. proda 14,8 milijuna PlayStation 5 konzola.

Logistički problemi ipak posljedica epidemije

Logistički problemi i nestašice dijelova za Sony su postali vrlo ozbiljni, rekao je glavni financijski direktor Hiroki Totoki na konferenciji prije nekoliko mjeseci. Prodaja PS5 u tromjesečju koje je završilo krajem rujna, bila je nešto slabija od očekivanja. Prethodno je upozorio da bi svako ponovno razbuktavanje epidemije moglo negativno utjecati na opskrbu komponentama. PlayStation 5 postao je najbolje prodavana Sony konzola koja je dosegla 10 milijuna prodanih jedinica u srpnju prošle godine, ali od tada zaostaje za tempom prodaje svog prethodnika PlayStationa 4.

PlayStation 5 neprekidno nedostupan

Brzina prodaje PS5 zaostaje za PS4 zbog ograničene ponude. PlayStation 5, predstavljen prije više od godinu dana, bilo je teško pronaći tijekom cijelog razdoblja otkako je na tržištu. Sony se također bori i s problemom distribucije konzola na globalnoj razini. Nedovoljna dostupnost cjepiva u zemljama u razvoju, u kojima Sony ima svoje proizvodne pogone, učinilo je zalihe čipova i ostalih dijelova za konzolu nepredvidivim. Partneri koji sudjeluju u sklapanju konzola u svakodnevnom su kontaktu s proizvođačima komponenti, kako bi potvrdili da će pošiljke stići prema rasporedu.

Komponente koje nedostaju obuhvaćaju važne dijelove poput čipova za upravljanje napajanjem. Proizvođači čipova, od Toshibe, koja isporučuje čipove za napajanje, do Taiwan Semiconductor Manufacturinga, upozorili su da se situacija s proizvodnjom vjerojatno neće normalizirati čak ni tijekom 2022. godine.

Kriza se odnosi i na druge proizvođače

Sony nije usamljen u ovoj borbi. Njegov rival Nintendo je početkom studenog smanjio svoje cjelogodišnje predviđanje prodaje konzole Switch za 1,5 milijun jedinica, dok je Valve Corp. Bellevue odgodio predstavljanje svoje prijenosne konzole Steam Deck do veljače, navodeći kao razlog probleme u globalnom lancu opskrbe.

Frustracije koje prate Sony i ostale proizvođače igara, prenijele su se i na obožavatelje igraćih konzola. Jedan od vodećih japanskih proizvođača igara otkrio je da igrači koji su nekada kupovali PlayStation verzije njegovih igara sada postupno prelaze na PC izdanja. Igre za PlayStation 5 do sada nisu uspjele utjecati na japanske prodajne ljestvice, kojima dominira Nintendo Switch platforma.

Sonyjevi proizvodni partneri očekuju da će PlayStation 5 ostati na ovoj razini distribucije do kraja 2022. godine i da će proizvodnja dovoljno konzola za postizanje cilja tvrtke od 22,6 milijuna prodanih primjeraka u sljedećoj fiskalnoj godini biti veliki izazov.

VIŠE SLIČNIH ČLANAKA