Windows 11 – novosti, cijena i kako ga instalirati

Windows 11

Windows 11 napokon je službeno najavljen, iako se već duže vrijeme o tome šuškalo. Donosimo vam pregled novih značajki, kako provjeriti kompatibilnost vaših uređaja i kako instalirati najnoviju verziju Windowsa.

Između ostalog novi Windows donosi mogućnost preuzimanja i pokretanja Android aplikacija na računalu te ažuriranja za Microsoft Teams. Izbornik Start je promijenjen, a ukupni izgled sučelja podsjeća više na Mac računala.

Koje nove značajke donosi Windows 11?

  1. Redizajnirano sučelje s jednostavnijim i čišćim dizajnom te zaobljeni uglovi ikonica, podsjećaju na Macov operativni sustav. Tome doprinose i središnje pozicioniranje Taskbar ikonica.
  2. Mogućnost pokretanja Android aplikacija. Aplikacije za pametne telefone bit će dostupne kroz Microsoft Store.
  3. Nove mogućnosti za Widgete. Iako su prisutni odavno Widgetima ćete sada moći pristupiti preko Taskbara i personalizirati ih kako se vama sviđa.
  4. Integrirani Microsoft Teams. Ova vrlo popularna komunikacijska aplikacija dodatno je poboljšana i ugrađena u novi Windows.
  5. Poboljšan je Xbox za bolje iskustvo igranja na računalu. Dodane su značajke Auto HDR i Direct Storage.
  6. Bolja podrška za Virtual Desktop. Olakšana je navigacija kroz više zaslona za što ugodniji rad i bolju organizaciju.
  7. Lakši multitasking i prebacivanje s laptopa na stolno računalo. Novi Windows 11 dolazi s funkcijom Snap Groups i Snap Layouts koje omogućuju stvaranje zbirki aplikacija koje možete minimizirati u Taskbaru.

Kako možete provjeriti kompatibilnost vaših uređaja?

Kako biste provjerili ispunjava li vaše računalo uvjete za instaliranje najnovijeg operativnog sustava, moći ćete preuzeti besplatan alat PC Health Check s Microsoftove službene stranice. Korištenje alata je prilično jednostavno i ne bi vam trebalo zadati glavobolju.

Kao minimum potreban za ispravno funkcioniranje navodi se dvojezgreni procesor brzine najmanje 1 GHz, 4 GB RAM-a, 64 GB prostora na disku i grafička kartica koja podržava DirectX 12.

Koja je cijena Windows 11 operativnog sustava?

Nadogradnja na Windows 11 besplatna je za sve korisnike Windows 10 operativnog sustava. A za sve one koji to nisu, cijena je otprilike ista onoj Windows 10 operativnog sustava.

Kako instalirati Windows 11?

Na računala koja su kompatibilna doći će obavijest o nadogradnji na Windows 11 i potrebno je samo preuzeti i instalirati nadogradnju. No ako se to iz nekog razloga ne dogodi, svi postojeći korisnici Windows 10 sustava, moći će pristupiti nadogradnji kroz Settings > Update&Security > Windows Update i klikom na Check for Updates.

Trebate li pomoć pri instalaciji operativnog sustava, postavljanju računala, instalaciji printera ili imate poteškoća s nekim drugim softverom, obratite nam se bez ustručavanja.

VIŠE SLIČNIH ČLANAKA